Κοινότητα

  • Κοινότητα Ανιχνευτών (έφηβοι 15-18 ετών)
Οι Ανιχνευτές του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων είναι νέοι, κορίτσια και αγόρια, ηλικίας 15 - 18 ετών, που οργανωμένοι σε Κοινότητες "ανιχνεύουν" όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Το πρόγραμμα της Κοινότητας ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των Ανιχνευτών και αποφασίζεται στη Σύνοδο, όπου μετέχουν ισότιμα όλα τα μέλη της Κοινότητας

Η υπαίθρια Ζωή, οι τεχνικές δεξιότητες, η πνευματική καλλιέργεια, η κοινωνική συνεργασία, η σωματική αγωγή, η πολιτιστική μας κληρονομιά, η προστασία του περιβάλλοντος, η προσφορά υπηρεσίας και η παγκόσμια συναδέλφωση είναι τομείς απασχόλησης, που δίνουν την ευκαιρία, μέσα από ένα δημοκρατικό πλουραλισμό, να βρουν οι Ανιχνευτές τις πανανθρώπινες αξίες, που πρέπει να τους καθοδηγούν στη Ζωή τους.

Η Κοινότητα μας, στα 20 και πλέον χρόνια λειτουργίας της, έχει ταξιδέψει σχεδόν σε όλες της γωνιές της πατρίδας μας, δίνοντας την ευκαιρία στα μέλη μας να γνωρίσουν τις ομορφιές του περιβάλλοντος της, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της. Εχει επίσης τέσσερις φορές διοργανώσει σε καλοκαιρινές της Μεγάλες Δράσεις επίσκεψη στο εξωτερικό (Έφεσο, Αίγυπτο, Κωνσταντινούπολη και Ιμβρο), προσφέροντας τους γνωριμία με την κουλτούρα των από ανατολής και από νότο γειτόνων μας, αλλά και εκπροσωπώντας τον Ελληνικό Προσκοπισμό και το 4ο Σύστημα Προσκόπων Βριλησσίων στις χώρες αυτές. Στα χνάρια αυτής της παράδοσης, συνεχίζουμε να ανιχνεύουμε...




Η Ιστορία της 4ης Κοινότητας Ανιχνευτών Βριλησσίων


Η λειτουργία της Κοινότητας στο Σύστημα μας ως τμήμα διακριτό και αυτόνομο με ολοκληρωμένη λειτουργία άρχισε την περίοδο 1989 – 1990 όπου και κορυφώθηκε με καλοκαιρινή Μεγάλη Δράση στην Λακωνία. Αρχηγός ήταν ο Νίκος Μουνδέλας. Τα προηγούμενα χρόνια εκτός από λίγες δικές τις δράσεις λειτουργούσε περισσότερο υποστηρικτικά στην Αγέλη και την Ομάδα του Συστήματος. Μετά την Δράση του καλοκαιριού του 1990 στην Λακωνία η Κοινότητα επισκέφθηκε το επόμενο καλοκαίρι τη Χίο και την Έφεσο επί μία εβδομάδα γνωρίζοντας την αρχαία αυτή Ελληνική πόλη της Μ. Ασίας. Φαίνεται ότι “γλυκάθηκε” από την πρώτη της επαφή με ο εξωτερικό οπότε αποφάσισε και την επόμενη της Μεγάλη Δράση να την κάνει εκτός συνόρων. Ας δούμε πως μας περιέγραψε την δράση του 1992 ο τότε Ανιχνευτής και μετέπειτα Αρχηγός του Συστήματος μας Γιώργος Κλειβοκιώτης: 

"To 1992 η Κοινότητά μας πραγματοποίησε την πρώτη της Μεγάλη Δράση στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αίγυπτο. Αρχικά ταξιδέψαμε για το Κάιρο, όπου ζήσαμε τη ζεστή φιλοξενία του τοπικού Προσκοπισμού και γενικότερα της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου. Εκεί επισκεφτήκαμε τις Πυραμίδες της Γκίζας, τη Σφίγγα και το Αρχαιολογικό Μουσείο με τα εντυπωσιακά εκθέματα, πλεύσαμε με φελούκα στο Νείλο, κάναμε τα παζάρια μας στην Αγορά του Αλ Χαλίλι. Επίσης γνωρίσαμε την τοπική κουζίνα, προσευχηθήκαμε στον Άγιο Γεώργιο, πραγματοποιήσαμε έρευνα για τους Κόπτες καθώς και για την επεξεργασία του πάπυρου, ενώ ταξιδέψαμε μέχρι τη διώρυγα του Σουέζ και την έρημο Σαχάρα. Στη συνέχεια, η Μεγάλη Δράση συνεχίστηκε στην Αλεξάνδρεια, όπου και πάλι φιλοξενηθήκαμε από την Ελληνική Κοινότητα στις εγκαταστάσεις που κάποτε στεγαζόταν το Ελληνικό Σχολείο. Εκεί πήραμε την ευλογία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, ξεναγηθήκαμε στο σπίτι του Καβάφη, περιηγηθήκαμε στους Κήπους της Μοντάζα, επισκεφτήκαμε το στρατιωτικό νεκροταφείο του Ελ Αλαμέιν και κολυμπήσαμε στα νερά της Μεσογείου". 

Δυστυχώς το 1993 δεν πραγματοποιήθηκε καλοκαιρινή Μεγάλη Δράση, πράγμα που έγινε την αμέσως επόμενη, 1994, στην Κρήτη, σε συνεργασία με το Τμήμα των Μεγάλων Οδηγών των Βριλησσίων. Ο τότε Αρχηγός της Κοινότητας Δημήτρης Χρονόπουλος μας μίλησε για τη δράση η οποία κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της Κρήτης, Αγ. Νικόλαο, Σητεία, Βάι, Ηράκλειο, Κνωσό, Ρέθυμνο, Αρκάδι, πορεία στο Φαράγγι της Σαμαριάς και κατάληξη στα Χανιά και από εκεί επιστροφή στην Αθήνα. Το Δεκέμβρη του 1994 η Κοινότητα πραγματοποίησε μία χειμερινή Δράση στη Ζήρεια αλλά το καλοκαίρι του 1995 λόγω της συμμετοχής του Δημήτρη στην βοήθεια στους σεισμοπαθείς στο Αίγιο και  στο Τζάμπορι της Ολλανδίας μαζί με ορισμένους από τους τότε Ανιχνευτές,  δεν κατέστη δυνατή η πραγματοποίηση Μεγάλης Δράσης. 

Την επόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκαν πολλές δράσεις υπαίθρου σε Πάρνηθα, Ευηνο κ.α. που κορυφώθηκαν το καλοκαίρι του 1996, όταν με την συνοδεία του ΑΣ Γιάννη Γρηγορόπουλου, λόγω κολλήματος του Αρχηγού Ηλία Κραμποβίτη, η Κοινότητα πραγματοποίησε την Μεγάλη Δράση της σε Θεσσαλονίκη, Χορτιάτη και Έδεσσα με μία πολύ σημαντική επίσκεψη στο Υδροηλεκτρικό φράγμα της τελευταίας. 

Από ότι φαίνεται οι Ανιχνευτές μας συμπάθησαν την Β. Ελλάδα και ξανά το καλοκαίρι του 1997 αποφάσισαν να επισκεφθούν την Αν. Μακεδονία και τη Θράκη, με Αρχηγό τον Ηλία. Σημαντική σταθμοί στην δράση αυτή ήταν η Λίμνη Κερκίνη, η πεζοπορική κατάβαση του Νέστου, η Θάσος, οι βάθρες στη Σαμοθράκη και το Δάσος της Δαδιάς. Επίσης εκείνη την χρονιά η Κοινότητα μας ανέδειξε τον πρώτο της Πρόσκοπο Εθνους, τον μετέπειτα Αρχηγό Συστήματος Μητρομάρα Χριστόφορο. 

Η επόμενη Μεγάλη Δράση έγινε το καλοκαίρι του 1999. Καθόσον η Κοινότητα είχε μόνο αγόρια λόγο του ότι το Σύστημα μόλις εκείνη τη χρονιά έγινε μικτό, αποφασίστηκε να επισκεφτεί τις Μονές του Αγίου Όρους. Αρχηγός πλέον ήταν ο Δήμος “Γεράκι” Γρηγορόπουλος και μαζί και με τον παλιό ΑΣ Γιάννη Γρηγορόπουλο συνόδευσαν την Κοινότητα στο προσκύνημα της στον Ιερό αυτό τόπο της Ορθοδοξίας. 

Το καλοκαίρι του νέου μιλλένιουμ η Κρήτη θα αποτελούσε για δεύτερη φορά τον προορισμό μας και το 2001 το καράβι θα μας έβγαζε ακόμα πιο μακριά, στο ακριτικό Καστελόριζο με Αρχηγό της Δράσης τον ΑΣ Δημήτρη Χρονόπουλο. Η δράση περιελάμβανε έρευνες για το νησί, δράση προσφοράς με συντήρηση στης ζωγραφιστής Ελληνικής σημαίας στην Ρω, αλλά και ορισμένες στιγμές στη Ρόδο και στο δάσος των πεταλούδων. 

Το 2002 ήταν η σειρά την Πελοποννήσου. Αρχηγός ο Γιώργος Κλειβοκιώτης. Επίσκεψη στη Νέδα, προσφορά στον ΑΡΧΕΛΩΝΑ στην Κυπαρρισία. Ανάβαση στην κορφή του Ταΰγετου και κατάληξη στην αδούλωτη Μάνη με τον ιδιαίτερο πολιτισμό και τα ξεχωριστά ήθη και έθιμα. Επίσης 3 Ανιχνευτές του Συστήματος συμμετείχαν στην 1η Ελπίδα που έγινε στα Ζαγοροχώρια. 

Η επόμενη καλοκαιρινή μας Μεγάλη Δράση ήταν στην Χίο και τη Μυτιλήνη όπου και μάθαμε πολλά πράγματα για τα ιδιαίτερα προϊόντα των νησιών αυτών, μαστίχα και ούζο. Το χειμώνα του 2003-04 πραγματοποιήθηκε μία ξεχωριστή δράση υπαίθρου μαζί με την 2η Κ.Α. Παπάγου στον χιονισμένο Όλυμπο, όπου και μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε τεχνικές χειμερινού βουνού και να κατακτήσουμε την κορυφή του Αγ. Αντωνίου. 

Το “Ολυμπιακό” καλοκαίρι 2004 μαζί με την 1η Κ.Α. Κηφισιάς επισκεφθήκαμε τους Παξούς, την Κέρκυρα και πραγματοποιήσαμε μία Ναυτοπροσκοπική διάσχιση του Βόρειου Ευβοϊκού με την βάρκα του 1ου Σ/Ν.Π. Κηφισιάς SIRENE. 
Την επόμενη χρονιά η Σύρος θα ήταν ο καλοκαιρινός μας προορισμός με Αρχηγό τον Γιώργο Χρηστίδη. 

Το 2006 με αρχηγός ξανά τον Γιώργο Κλειβοκιώτη η Κοινότητά μας πραγματοποίησε διπλή Μεγάλη Δράση. Αρχικά ξεκίνησε για τη Ζάκυνθο, όπου φιλοξενήθηκε στην εστία του 1ου Σ.Ν/Π. Ζακύνθου. Εκεί η Κοινότητα είχε την ευκαιρία να ερευνήσει για τις ξακουστές καντάδες, την ενετική επιρροή, την τοπική μαγειρική στην πόλη της Ζακύνθου. Στις Βολίμες πραγματοποίησαμε το κομμάτι της προσφοράς με τον καθαρισμό πάρκων, ενώ είχαμε την ευκαιρία να διασχίσουμε το κοντινό πευκοδάσος. Φυσικά δε θα μπορούσε να λείψει η επίσκεψη στην ξακουστή παραλία του Ναυαγίου, ενώ το αποκορύφωμα ήταν η πρώτη υποβρύχια εξερεύνηση της Κοινότητας πραγματοποιώντας scuba diving στην περιοχή του Κεριού. Στη συνέχεια η Κοινότητα συμμετείχε στην Ελπίδα 2006, όπου συνεργάστηκε με τις Κοινότητες Ανιχνευτών από το Βόλο. Αρχικά περπατήσαμε τα απίστευτα μονοπάτια του όρους Παγγαίου, συμμετείχαμε στο φόρουμ στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, επισκεφτήκαμε τη πανέμορφη παλαιά πόλη της Ξάνθης και τέλος συμμετείχαμε στις υπαίθριες δραστηριότητες στις όχθες του Νέστου δίπλα στη Σταυρούπολη. 

Το 2007 επικεφαλής ο Γιάννης Γιαλαμάς και η Κοινότητα έσπασε την κατάρα του Βίκου, καθόσον δύο φορές (1993, 1995) είχε κανονίσει Μεγάλη Δράση εκεί, αλλά και τις δύο δεν κατόρθωσε να πάει. 

Το 2008 ήταν η σειρά των Πομακοχωρίων της Θράκης και μετά της Κωνσταντινούπολη ςνα δεχθούν την επίσκεψη μας, όπου ζήσαμε την συγκινητική φιλοξενία των Ελλήνων της Πόλης και γνωρίσαμε από κοντά τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η αρχή έγινε στην Σταυρούπολη και η Κοινότητα κινήθηκε περιμετρικά του Νέστου καταλήγοντας στα Πομακοχώρια. Στη συνέχεια μέσω Καβάλας μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη όπου και επισκέφθηκε τα αξιοθέατα της Πόλης αλλά και τα Πριγκηπονήσια. Αποκορύφωμα ήταν η παρακολούθηση της υπό τον Πατριάρχη λειτουργίας για την γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και η επίσκεψη στο Πατριαρχείο. 

Το 2009 η ΜΔΥ έγινε στο Πήλιο και περιελάμβανε και καταδύσεις με εξοπλισμό. 

Από την περίοδο 2010 – 2011 λειτουργήσαμε ως μία ενιαία Κοινότητα με τα Συστήματα του Χαλανδρίου, η οποία πραγματοποίησε τριήμερες εκδρομές τον Ιανουαρίο και το Μάρτιο του 2011 σε Καλάβρυτα και Λούσιο και την Καλοκαιρινή Μεγάλη Δράση στην Μεσσηνία τον Αύγουστο του 2011, η οποία περιελάμβανε μεταξύ άλλων κατάβαση των φαραγγιών της Νέδας και του Βυρού, σπηλαιολογία στο Καταφύγι της Μάνης, επίσκεψη στο ΚΕΘΕΑ Καλαμάτας ΚΥΤΤΑΡΟ και δράση προσφοράς στην Γιάλοβα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Την περίοδο 2011 - 2012 έγιναν αρκετές δράσεις με κυριώτερες την χειμερινή εκδρομή στο Πήλιο και την καλοκαιρινή ΜΔΥ στην Χίο και τη Λέσβο το καλοκαίρι του 2012. Την χρονιά 2012 - 2013 πραγματοποιήθηκε ανάβαση στην χιονισμένη Οστρακίνα, την ψηλότερη κορυφή στο Μαίναλο, κατά την χειμερινή μας δράση, μία ιδιαίτερη έρευνα για τους Ποντιακούς χορούς που παρουσιάστηκε στην ΠΑΠΕ της Βέροιας και η πολύ σημαντική για εμάς καλοκαιρινή Μεγάλη Δράση στην Ιμβρο και την Κωνσταντινούπολη τον Αύγουστο του 2013, ένα ταξίδι στην καρδιά της Ρωμιοσύνης. Το καλοκαίρι του 2014 το περάσαμε στη δυτική Κρήτη, μαθαίνοντας για την σπουδαία ιστορία της κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και εξερευνώντας τα φαράγγια της Σαμαριάς και της Αράδαινας. 

Από το Φθινώπορο του 2014 λειτουργήσαμε και πάλι αυτόνομα, αλλα αυτό δεν μας εμπόδισε το καλοκαίρι του 2015 να συνεργαστούμε και να κάνουμε μία πολύ όμορφη Μεγάλη Δράση με τις Κοινότητες του Περισσού, της Ν. Ιωνίας και της Πεύκης στην Κάρυστο, στην Κορυφή της Οχης με το Δρακόσπιτο και στη Χαλκίδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 4º Σύστημα Προσκόπων Βριλησσίων δε φέρει ευθύνη για τις αναρτήσεις τρίτων. Σε περίπτωση που κάποιο σχόλιο θεωρηθεί προσβλητικό ή μη-κόσμιο θα διαγράφεται από τους διαχειριστές της ιστοσελίδας.